Wil je je tanden zetten in een carrière als gerechtsdeurwaarder?
Eens afgestudeerd als master in de rechten, heb je alle troeven in handen om te starten als stagiair-gerechtsdeurwaarder.
Wat maakt dit beroep zo boeiend?
Gerechtsdeurwaarders worden weleens de “ambassadeurs van de straat” genoemd. Dat is niet voor niets. Zij zijn de enigen binnen de juridische wereld die écht naar buiten gaan om mensen en bedrijven persoonlijk te ontmoeten. Dat directe contact maakt dit beroep uniek én waardevol.
Als gerechtsdeurwaarder ben jij het gezicht van justitie. Tijdens je bezoek leg je helder uit waarom je er bent, wat er in de akte staat en welke oplossingen er mogelijk zijn, afgestemd op iemands persoonlijke situatie. Gaat het over een schuld? Dan zal je altijd proberen om een haalbare oplossing voor stellen, zoals een afbetalingsplan.
Een gerechtsdeurwaarder oordeelt niet, maar probeert oplossingen te vinden en situaties werkbaar te maken, voor iedereen.
Waarom zo’n lange benoemingsprocedure?
Gemiddeld worden gerechtsdeurwaarders benoemd op 42-jarige leeftijd (lees meer in onze Barometer). Tegen die tijd hebben ze een traject van minstens 16 jaar doorlopen: van stagiair tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder en uiteindelijk tot gerechtsdeurwaarder. Het is een intensief parcours, en dat is nodig. Gerechtsdeurwaarders nemen immers een sleutelrol op in de goede werking van justitie én in de bescherming van de rechten van burgers.
Hun werk vraagt uitmuntendheid, precisie en onpartijdigheid. Daarom is die grondige opleiding en lange ervaring noodzakelijk. Elke stagiair, kandidaat-gerechtsdeurwaarder en gerechtsdeurwaarder volgt ook permanente vorming gedurende hun hele loopbaan. Zo blijven zij hun juridisch veelzijdige expertise én hun communicatie- en faciliteringsvaardigheden verder ontwikkelen.
Want een onberispelijke en persoonlijke dienstverlening is niet alleen het doel, maar ook een blijvende belofte.

Inhoudstafel
- Aanvragen van een stage
- Inhoud van een stage
- Omkadering en vergoeding van de stage
- Deelname aan het vergelijkend examen
Aanvragen van een stage
Wie een masterdiploma in de rechten op zak heeft, kan starten als stagiair op een gerechtsdeurwaarderkantoor waar een ervaren gerechtsdeurwaarder je stagemeester zal zijn. Samen zal je je stage officieel aanvragen bij de Nationale Kamer via een aangetekende brief.
Deze aanvraag moet de volgende gegevens bevatten (koninklijk besluit van 2 april 2014, art.1):
- naam en voorna(a)m(en);
- geboorteplaats en -datum;
- woonplaats;
- naam en voorna(a)m(en) van de gerechtsdeurwaarder onder wiens gezag je jouw stage wenst te volbrengen.
Bij deze aanvraag voeg je volgende documenten toe (koninklijk besluit van 2 april 2014, art.1 en stagereglement, art. 1.2.):
- een gewaarmerkte kopie van het diploma;
- een uittreksel uit het strafregister dat minder dan zes maanden geleden is afgegeven door het gemeentebestuur van jouw woonplaats;
-
een kopie van de stageovereenkomst, gedateerd en ondertekend door de stagiair en de stagebegeleider.
Binnen een maand na de verzending van je aanvraag, zal de Nationale Kamer je aanvraag beantwoorden. Bij aanvaarding wordt de stage geacht te zijn begonnen op de datum die vermeld staat in de stageovereenkomst. Je krijgt je stageboekje in tweevoud via de syndicus van het arrondissement waar je je stage gaat lopen. Binnenkort zal dit een digitaal stageboekje zijn.
De Nationale Kamer controleert op het einde van je stage aan de hand van dit stageboekje of alle wettelijke en reglementaire voorwaarden zijn voldaan. In positief geval krijg je een stagecertificaat. Hiermee wordt de stageovereenkomst tussen stagiair en stagemeester automatisch beëindigd, tenzij de partijen anders overeenkomen.
Inhoud en duurtijd van de stage
In overeenstemming met het koninklijk besluit van 2 april 2014 leer je volgende zaken tijdens je stage:
- De rechten en plichten van de gerechtsdeurwaarder zowel tegenover de opdrachtgevers, de betrokken partijen, derden als het kantoorpersoneel. Ook de maatschappelijke en faciliterende rol als ministerieel en openbaar ambtenaar komen aan bod.
- Het opstellen van akten, verzoekschriften en processen-verbaal binnen de wettelijke bevoegdheden van de gerechtsdeurwaarder. Daarnaast doe je ervaring op het terrein aan de hand van praktijkopdrachten die specifiek zijn voor het beroep, waaronder bijzondere procedures.
- De boekhoudkundige verplichtingen van een gerechtsdeurwaarder.
- De basisprincipes voor het professioneel runnen van een gerechtsdeurwaarderskantoor. Daarbij komen de sociale, boekhoudkundige en fiscale verplichtingen aan bod, de verplichte verzekeringen, net als de beroepsethiek en de interne regelgeving van het beroep.
De stage duurt minimaal 2 jaar waarbij je wordt ondergedompeld in de mix van kantoor- en baanwerk, die het beroep kenmerkt. Je leert hoe het recht toe te passen in de praktijk.
Tezelfdertijd blijf je je inwerken in de juridische veelzijdigheid van een gerechtsdeurwaarder en volg je daartoe een verplichte opleidingscyclus van minimum 40 uren verspreid over 2 jaren. De Nationale Kamer biedt deze opleidingen gratis aan en ze moeten door nieuwe stagiairs fysiek worden gevolgd.
Daarnaast worden ook extra opleidingen georganiseerd door de “jongerenafdeling” van het beroep, NVKSG, de Franstalige belangengroep, UFHJ en de Nederlandstalige belangengroep, CVG.
Omkadering en vergoeding van de stage
De stage wordt strikt omkaderd, opgevolgd en vergoed.
-
Omkadering: de stagemeester houdt toezicht tijdens de volledige duur van je stage en begeleidt je hierin.
-
Vergoeding: afhankelijk van het gerechtsdeurwaarderskantoor kan je de stage als zelfstandige of als werknemer uitvoeren. Het minimum brut maandloon voor een werknemer wordt bepaald op basis van PC nr. 336 (= minimum maandloon van 2.131 euro in 2025). Voor een zelfstandige is de minimum brutovergoeding 2.521 euro (dit bedrag geldt voor het jaar 2025 en wordt jaarlijks herzien op 1 januari).
Ontdek het stagereglement voor meer informatie.
Deelname aan het vergelijkend examen
Ieder jaar stelt de Koning het aantal te benoemen kandidaat-gerechtsdeurwaarders per taalrol vast. De stagiairs die wensen benoemd te worden, worden onderworpen aan een vergelijkend examen waarbij de kennis, maturiteit en praktische bekwaamheden worden afgetoetst.
Enkel stagiairs met een stagecertificaat die beantwoorden aan de algemene verplichting om permanente opleiding te volgen, kunnen deelnemen aan het vergelijkend examen. Hiertoe moet je je kandidaat stellen binnen de maand na de bekendmaking van de oproep ervan tot kandidaatstelling in het Belgisch Staatsblad.
Het examen bestaat uit een schriftelijk en een mondeling luik. Het programma van het vergelijkend examen wordt elk jaar bij ministerieel besluit gepubliceerd en toetst volgende vaardigheden:
-
kennis van het statuut en de taken van een gerechtsdeurwaarder, inclusief deontologie en tucht;
-
kennis van de courante takken van het recht waarin de gerechtsdeurwaarder bevoegd is, in het bijzonder het beslag- en executierecht, vennootschapsrecht en gerechtelijk (privaat)recht;
-
de menselijke vaardigheden in de omgang met opdrachtgevers, schuldenaren, confraters, enz.;
-
de professionele vaardigheden in kantoor- en personeelsmanagement.
De bevoegde benoemingscommissie evalueert en rangschikt de geslaagden op basis van het aantal plaatsen. De benoeming gebeurt bij koninklijk besluit.
De gemiddelde leeftijd waarop een stagiair wordt benoemd tot kandidaat lag de afgelopen zeven jaar (2017-2023) op 30 jaar. Kandidaten worden benoemd tot de leeftijd van zeventig jaar.