Van kandidaat tot gerechtsdeurwaarder

De kandidaat-gerechtsdeurwaarder

Kandidaat-gerechtsdeurwaarders kunnen plaatsvervangingen doen voor een titularis-gerechtsdeurwaarder. Hoewel het geen regel is, combineren de meeste kandidaten kantoor- en baanwerk

De plaatsvervangende gerechtsdeurwaarder draagt dezelfde rechten en plichten en is aan dezelfde tucht onderworpen als de gerechtsdeurwaarder die hij vervangt. Tijdens die vervangingsperiode is het de vervangen gerechtsdeurwaarder verboden zijn ambtelijke taken uit te oefenen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een dagvaarding om te verschijnen of een betekening van een vonnis of een bevel om te betalen. Je kan het register van de plaatsvervangingen hier consulteren.

Kandidaat-gerechtsdeurwaarders moeten minstens 3 jaar als kandidaat hebben gewerkt vooraleer ze kunnen meedoen aan de benoemingsprocedure tot gerechtsdeurwaarder. Eén keer per jaar worden de vacante plaatsen van gerechtsdeurwaarder bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. Binnen een maand na deze bekendmaking moeten kandidaat-gerechtsdeurwaarders hun kandidatuur indienen bij de minister van Justitie.

Afhankelijk van de taalrol bestaat de beoordeling uit een schriftelijk en/of mondeling gedeelte. De benoemingscommissie rangschikt de kandidaten volgens hun bekwaamheid en geschiktheid voor het uitoefenen van het ambt van gerechtsdeurwaarder. De Koning benoemt de gerechtsdeurwaarder op voordracht van de minister van Justitie onder de door de benoemingscommissie gerangschikte kandidaten.

citaat

De gerechtsdeurwaarder

De gemiddelde leeftijd waarop een kandidaat tot gerechtsdeurwaarder wordt benoemd was de afgelopen zeven jaar (2017-2023) 42 jaarTraditioneel werden gerechtsdeurwaarders in België voor het leven benoemd. Met de wet van 26 december 2022 werd een wettelijke pensioenleeftijd van 70 jaar ingevoerd, die ingaat op 1 januari 2026.

Statuut

Het beroep van gerechtsdeurwaarder is in België strikt gereglementeerd. Gerechtsdeurwaarders hebben een dubbele professionele identiteit als ministerieel ambtenaar met overheidsgezag en als vrij beroeper. Lees hier meer over de taken van de gerechtsdeurwaarder.

Gerechtsdeurwaarders zijn tegelijk juristen, informatieverstrekkers, bemiddelaars, waarnemers, adviseurs en verbindingsofficiers. Ongeacht hun hoedanigheid handelen ze steeds neutraal, onpartijdig en onafhankelijk bij de uitoefening van hun taken. Ze verstrekken informatie en zoeken oplossingen die rekening houden met de belangen van alle partijen. 

De dubbele identiteit blijkt ook uit het feit dat gerechtsdeurwaarders op het kruispunt staan tussen de rechterlijke macht (betekenen van dagvaardingen en bevelen) en de uitvoerende macht (uitvoeren van rechterlijke beslissingen conform de wettelijke procedures).

Los van hun hoedanigheid zijn gerechtsdeurwaarders gebonden aan hun deontologische code en kunnen ze gevat worden in tuchtrechtelijke procedures.