Ik ben schuldenaar
Velen schrikken als ze een brief of een e-mail van een gerechtsdeurwaarder ontvangen. Dat is niet nodig. Een gerechtsdeurwaarder zal altijd zoeken naar oplossingen op maat van uw situatie en zal u informeren over de lopende procedure.
Wat kunt u doen?
- Lees het document zorgvuldig, gooi het niet weg!
- Contacteer de gerechtsdeurwaarder indien u vragen hebt. De contactgegevens van het gerechtsdeurwaarderskantoor zijn vermeld op het document.
Ook als u denkt dat de brief of de e-mail niet voor u is bestemd, is het aangeraden om contact op te nemen met de gerechtsdeurwaarder zodat de situatie uitgeklaard kan worden.
Als u twijfelt of het document wel van een gerechtsdeurwaarder komt, kan u eerst zelf checken op onze lijst met frauduleuze adressen of zijn naam op deze lijst voorkomt. Termen als ‘incasso’ komen trouwens nooit voor in de benaming van een gerechtsdeurwaarderskantoor. U kan ook altijd contact opnemen met ons secretariaat via info@nkgb-cnhb.be of 02/ 538. 00.92.
Welke soorten documenten kunt u ontvangen?
- Een juridisch document (ook wel exploot genoemd), zoals een dagvaarding of een betekening van een dwangbevel of een vonnis.
- Een aanmaning tot betaling van een schuldeiser.
- Een betalingsherinnering.
- …
Sommige documenten krijgt u per post, andere levert de gerechtsdeurwaarder af aan u persoonlijk (een betekening) of laat het achter bij u thuis
Voor elke situatie is er een oplossing. Mogelijks ook via schuldbemiddeling.
Vragen over het tarief van de gerechtsdeurwaarder?
Hier vindt u alle relevante informatie over het tarief.
Wenst u uw gegevens in het centraal bestand van beslagberichten (CBB) inkijken?
Dat kan u aanvragen op 2 manieren:
- Stuur een schriftelijk, gedateerd en ondertekend verzoek aan de NKGB, met toevoeging van een kopie van uw identiteitskaart (voor- en achterkant).
- Vul dit formulier in. De DPO van de NKGB zal u binnen 30 dagen een antwoord bezorgen.
Een klacht indienen?
U kan klacht indienen via dit formulier. U moet hierbij duidelijk vermelden waarom u meent dat de gerechtsdeurwaarder zijn verplichtingen niet heeft nageleefd. U brengt ook de nodige documenten bij die het probleem aantonen. Zo niet, kan de auditeur geen objectief verslag opmaken.
Let op: de Nationale Kamer en de arrondissementskamers kunnen geen rechter vervangen en hun bevoegdheden zijn beperkt.
Meent u dat een gerechtsdeurwaarder zijn verplichtingen niet heeft nageleefd, kan u klacht indienen bij het auditoraat bij de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders. Als dit van mening is dat er daadwerkelijk een probleem bestaat, zal het de zaak doorverwijzen naar de tuchtraad.
Het is belangrijk te onthouden:
- het auditoraat en de tuchtraad zijn beiden niet bevoegd te oordelen of een beslag correct gelegd is;
- zij zijn niet bevoegd u schadevergoeding toe te kennen;
- zij zijn niet bevoegd de uitvoering stop te zetten of de gerechtsdeurwaarder een instructie geven.
U kan ook beroep doen op de ombudsman voor de gerechtsdeurwaarders. De ombudsman heeft geen tuchtbevoegdheid, maar een bemiddelende opdracht met het oog op een pragmatische oplossing. De ombudsman is bevoegd om vragen van zowel particulieren als bedrijven, en van zowel schuldeisers als schuldenaars te behandelen. De tussenkomst van de ombudsman is gratis.
Tip: vermijd om verschillende instanties tegelijkertijd aan te schrijven. Dat werkt contraproductief.